2 mar. 2009

Afacerea protar

Ieri, pe 1 Martie, am iesit din casa cu directia Teatrul Dramatic pentru a-mi face o placere. Aveam bilete la "Afacerea Protar". Piesa regizata de George Motoi are ca titlu original "Ultima ora". Autorul piesei este Mihail Sebastian (18 octombrie1907-29 mai 1945), romancier si dramaturg de origine evreica nascut la Braila. El s-a remarcat prin activitatea sa literara in perioada interbelica.
Piesele sale foarte cunoscute sunt: "Steaua fara nume", "Jocul de-a vacanta", "Ultima ora".
"Afacerea Protar" este o comedie cu titlul gandit de autor "Ultima ora", jucata pe scena dramaticului galatean. Sunt satirizate defecte umane si sociale la fel de actuale astazi ca si in perioada dintre razboaiele mondiale.
Avem impresia ca doua lumi paralele se intersecteaza accidental, dintr-o confuzie. Astfel, profesorul de istorie Alexandru Andronic, jucat foarte bine de catre Cristian Gheorghe, ajunge sa il puna in pericol pe afaceristul lipsit de morala, Grigore Bucsan(Vlad Vasiliu).
Pericolul nu este real deoarece un text despre Alexandru cel Mare scris de profesor este publicat intamplator intr-un ziar de scandal, cu multe greseli. Tocmai acele greseli lasa lasa sa se interpreteze ca Alexandru Andronic ar avea intentia sa il santajeze pe Grigore Bucsan. Astfel, profesorul de istorie pare un santajist priceput. El insa este un idealist ce traieste in sferele lui inalte, doar printre idei si nu intelege , nici pana la sfarsitul piesei , in ce joc de interese fusese angrenat fara voia lui. Tocmai naivitatea profesorului il determina pe afacerist sa creada ca Andronic este foarte priceput in santaj , pentru ca el crede ca profesorul joaca un rol. Nu-si poate imagina macar , ca astfel de oameni pot exista cu adevarat.
Bucsan nu intelege lumea profesorului si nu intelege de ce este refuzat atunci cand ofera mita, pentru tacere. In lumea lui totul se cumpara si pare inexplicabil refuzul.
Cea care face legatura intre cele doua lumi este Magda, o studenta a profesorului, indragostita de el si de Alexandru cel Mare.
Ea obtine de la Bucsan banii de care are nevoie profesorul pentru o calatorie.
Desi este o comedie, fondul piesei este tragic pentru ca este evidenta antiteza dintre cele doua lumi, doua moduri de viata .Intr-una primeaza banul, interesul material, incealalta primeaza ideea , spiritul.
Au fost scene in care am ras cu lacrimi dar si scene care mi-au lasat un gust amar pentru ca se reflecta o realitate dura in care cei ce traiesc pentru idealuri spirituale par nu doar anacronici dar si ciudati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu