11 mar. 2009

Falstaff

Pe 8 Martie am vazut la Teatrul Dramatic piesa "Falstaff", o adaptare dupa William Shakespeare,  in regia lui Ion Sapdaru. Au fost folosite textele : "Henric al IV-lea", "Henric al V-lea" si "Nevestele vesele dinWindsor", din care s-au scos evenimentele legate de personajul John Falstaff. De fapt, toata actiunea piesei graviteaza in jurul peronajului eponim.
Sunt prezentate doua ipostaze  ale personajului. Prima ipostaza este aceea de hot simpatic,mincinos si locvace dar fricos , talhareste dar este talharit la randul sau de printul mostenitor, prietenul sau. Printul insa , returneaza banii pagubasilor jefuiti de Falstaff.
A doua ipostaza este aceea de amorez, cuceritor afemeiat care incearca sa seduca cu farmecele sale de barbat trecut de prima tinerete.  Fustangiul nostru este prins in propria-i capcana, deoarece femeile seduse afla una de alta si-i insceneaza intalniri amoroase datatoare de probleme. Ele comploteaza pentru a-l pune in situatii comice . 
Actiunea simpla, liniara nu are semnificatii ascunse si nu se pot face multe interpretari. Exista placerea ascultarii textului interpretat bine de actori. Jocurile de cuvinte sunt spectaculoase si amuzante, o sursa a comicului, pe langa comicul de caracter , de moravuri si de situatie.
Lucian Panzaru, interpretul personajului Falstaff a depus un efort considerabil intr-un rol cu foarte mare greutate care-i pune in valoare talentul actoricesc. Sfarsitul piesei aduce moartea personajului, dupa ce fostul prieten, printul devenit rege, il respinge si nu-l mai recunoaste.
Oricum, doua ore si jumatate, petrecute intr-un mod placut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu