17 mar. 2009

Inchisoarea ingerilor

"Inchisoarea ingerilor"-"The Shawshank Redemption"-este un film care a avut sapte nominalizari la Oscar. In rolurile principale joaca Tim Robbins (Andy Dufresne) si Morgan Freeman (Red).
Mi s-a recomandat ca fiind un film bun si am crezut, avand in vedere si calitatea persoanei care mi-a facut recomandarea. Vizionarea lui este o placere oricand dar mai ales in situatii de criza ...de orice natura. Initial intentionam sa-l vizionez in doua zile, pe bucati, dar...e adevarat: e film de vazut tot, odata.
Personajul principal Andy Dufresne este un tanar bancher acuzat ca si-ar fi ucis cu sange rece sotia si pe amantul acesteia. Neaga crima dar nimeni nu il crede si este condamnat la inchisoare pentru tot restul vietii. Atitudinea lui enigmatica ar da de inteles ca  negarea este formala si ca de fapt , ca toti ceilalti condamnati, se considera victima a sistemului judecatoresc. Inchisoarea fiind plina de "inocenti", de "ingeri"...Pare ca este vinovat si ca s-a impacat cu ceea ce a facut iar acum isi primeste pedepsa. Nu se lamenteaza, nu plange, nu face gesturi disperate...nicio secunda nu decade din calitatea sa de Om.
Ii surprinde pe toti  cu calmul sau, cu atitudinea sa degajata si superioara de om ce face abstractie de faptul ca este inchis si se comporta ca si cum ar fi in libertate , plimbandu-se in parc, indiferent de constrangerile din jurul sau. Nici zidurile, gratiile, gardienii sau influenta celorlati detinuti nu-l determina sa fie mai putin Om. Vrea sa faca tot ceea ce ii place in conditiile pe care le permite inchisoarea: citeste, asculta muzica, face sculpturi in piatra, alfabetizeaza alti prizonieri, face cadouri,  da sfaturi financiare, dezvolta (din initiativa lui insistenta) o biblioteca moderna...Toate aceste lucruri il fac sa se simta mai bine, sa creeze iluzia libertatii spre care nu a incetat nicio clipa sa spere.
Sfaturile financiare se generalizeaza in intreaga inchisoare, pana la ultimul gardian, chiar directorul inchisorii fiind cel mai important client al sau.  Acesta din urma dezvolta afaceri ilegale, castigand bani frumosi, spalati cu ajutorul sfaturilor financiare ale lui Andy.
Tot timpul  eroul spera, este optimist ...spre surprinderea tuturor celor din jur. Spre deosebire de ceilalti care se considerau "nevinovati"('ingeri"), el chiar este nevinovat. In sprijinul nevinovatiei sale vine marturisirea unui nou prizonier care este ucis din ordinul directorului. Acesta din urma ar fi avut de pierdut din punct de vedere financiar daca Andy ar fi fost eliberat. Astfel, directorul il condamna pentru a doua oara stiindu-i cu siguranta nevinovatia, luindu-i cu buna stiinta speranta de a-si recastiga libertatea.
Prietenul sau, Red (Morgan Freeman), care-si pierduse speranta ca va mai fi eliberat, considera ca speranta te poate duce la nebunie. Toti cei aflati in inchisoare se obisnuiau cu ideea de a fi prizonieri incat nici nu mai stiau ce sa faca cu libertatea atunci cand li se oferea. Brooks, un batran detinut, ajunge sa fie eliberat si nu se poate obisnui cu o astfel de viata si se sinucide: nu stie ce sa faca cu propria-i libertate.
Spre deosebire de acesta, Andy se simte mereu liber in sufletul sau, el nu a incetat sa spere nicio secunda ca-si va recapata libertatea. A fost tot timpul sigur ca va fi liber in cele din urma, indiferent de chinurile prin care ar trebui sa treaca. Inca de la venirea in inchisoare, nestiut de nimeni, isi sapa un tunel pe care l-a ascuns in spatele unui afis . Cand simte ca a venit momentul potrivit, il pacaleste pe directorul inchisorii, ia documentele incriminatorii pentru afacerile necinstite si documentele identitatii false sub numele careia se faceau afacerile si evadeaza, chiar daca asta insemna sa treaca prin canalul de dejectii...libertatea e mai presus de durerea si scarba temporara...
Astfel demonstreaza ca "speranta e un lucru bun,  poate cel mai bun" iar lucrurile bune nu pier...daca el si-ar fi pierdut speranta, s-ar fi pierdut.
Ajunge sa duca viata mult visata  in localitatea Zihuatanejo , in Mexic, acolo unde il ajuta si pe Red sa ajunga dupa eliberare, ajutandu-l astfel sa-si foloseasca libertatea...
Get busy living or get busy dying...Asta depinde doar de noi.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu