1 mar. 2009

Zilele babelor

In perioada 1-9 Martie, ne-am obisnuit sa ne alegem fiecare cate o "baba". Totusi, multi tineri fie nu-si aleg baba, fie nu stiu care este semnificatia lor.
Cele noua babe corespund celor noua zile de la inceputul lui martie, cand se fac simtite capriciile vremii. Deoarece se duce lupta dintre doua anotimpuri, acest inceput se afla sub semnul schimbarilor bruste de temperatura, sub semnul luptei binelui cu raul.
Oamenii isi aleg o zi din cele noua si se spune ca asa e si firea omului, dupa cum e ziua, sau ca asa o sa-i mearga in acel an , dupa cat de frumoasa e ziua.
Dochia este femeia batrana care isi trimite fiica vitrega, pe care o ura, la rau sa spele o panza neagra pana devenea alba. Fata merge prin frig si spala panza care in loc sa devina alba, se facea tot mai neagra. Ea plangea disperata si inghetata de frig, si atunci isi face aparitia un tanar care ii ofera o floare rosie spunandu-i sa se intoarca acasa. Ajunsa acasa vede ca panza era surprinzator de alba, spre surprinderea babei care crede ca a venit primavara si pleaca la munte cu oile. Pe drum isi arunca pe rand cele noua cojoace pe care le purta, dar in varf se porneste un viscol puternic si realizeaza ca vremea se schimba, iar Tanarul Martisor i se arata amintindu-i ceea ce ii facuse ea fetei. Astfel, baba se transforma in piatra, la fel ca si oile sale.
In alta legenda se spune ca apare un mos care-i ofera fetei fragi, dar semnificatiile sunt aceleasi, la fel ca si destinul babei Dochia. Prin legenda babei se explica si modul in care ar fi luat nastere formele de piatra de pe Bucegi.
De fapt,zilele babelor sunt un avertisment cu privire la capriciile vremii in perioada de trecere de la un anotimp la altul. Iar marile variatii de temperatura lasa libertatea de interpretare cu privire la modul de a fi al unei persoane sau cu privire la norocul ei.

4 comentarii:

  1. :) Nu mi-am ales, încă, baba, dar pot să îţi urez un sincer La Mulţi Ani de 1 Martie! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru urare.
    O primavara frumoasa si tie!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. pe 9 martie e my baba.sper sa fie o zi frumoasa.Sa ai o primavara infloritoare in suflet care sa-ti readuca optimismul in inima si viata ta.

    RăspundețiȘtergere