13 apr. 2009

La spovedanie

Suntem in saptamana patimilor si ar trebui sa tinem post, sa ne rugam, sa mergem la biserica, sa nu pacatuim in niciun fel ci sa facem numai fapte bune.
Toate bune si frumoase , intentii exista ...insa drumul spre iad e pavat cu bune intentii.
Imi dau seama ca de cand ma stiu nu m-am spovedit niciodata- in sensul strict religios. Nu stiu ce conditii tre sa indeplinesti ca sa te duci la spovedanie si nu stiu exact cum se face...te spovedesti, probabil...Daca m-ar auzi o prietena, profesoara de religie, foarte pioasa si cu har , m-ar lua la bataie( scuze, Monica).
Postul nu am reusit sa-l tin niciodata, insa pacate foarte importante nu am facut ...cred...ca daca se apuca cineva sa citeasca "Indreptar de spovedanie" o carticica de Ierodiacon Visarion Iugulescu , o sa aiba impresia ca tot ce face , simte, gandeste...e pacat. Am selectat cateva dintre pacate, care mi s-au parut mie mai ...nu stiu cum.
"-Nu cumva ai cazut in mandrie, retezandu-ti parul capului, scotandu-ti sprancenele, porti rochie scurta si stramta si tocuri inalte?...
-Nu cumva ai tinut manie pe cineva o zi, o saptamana, luni sau ani? ...
-Nu cumva ai amanat din lene sa te spovedesti si sa te impartasesti, sa faci fapte bune si rugaciuni? Nu cumva din lene nu vrei sa stai in genunchi la rugaciune, sau nu chemi preotul sa-ti faca sfestanie?
-Nu cumva porti cercei in urechi, bratari la maini , margele si zgarda la gat, nu cumva ti-ai taiat parul, sau ti-ai facut alunite pe obraz ca sa placi oamenilor?
-Nu cumva faci glume la adresa ortodoxiei si a clerului ?
-Nu cumva tii in casa carti pentru descantece, carti pentru explicarea semnelor si a viselor, a zodiilor, sau carti de ghicit sau de joc?...
-Nu cumva lucrezi in duminici si sarbatori, sau te duci la vanatoare in aceste zile sfinte, sau faci adunare nelegiuita cu bauturi, cu jocuri , cantece si injuraturi si altele?
-Nu cumva ai stat la masa fara rugaciune sau te-ai culcat fara rugaciune?
-Nu cumva ai privit cu pofta filme pornografice , ilustrate, tablouri, statui, reviste atatatoare la pacatul desfranarii?...
-Nu cumva ai pacatuit cu sotia ta in sarbatori, duminici si sambata, miercurea si vinerea si in cele 4 posturi de peste an?
Slava Domnului ca m-am abtinut de la comentarii ca ma umpleam, si mai si, de pacate!
Sunt cateva dintre pacatele ce ar trebui marturisite...pe langa altele, mai grave, probabil.
Daca citesti aceasta brosurica, oricat de curat si fara pacat te crezi, ajungi sa te crezi cel mai mare pacatos. Sincer, nu am crezut ca sunt atat de pacatoasa ...

6 comentarii:

  1. Cand eram mici, eu si fratele meu, eram dusi la spovedeanie an de an....Nu stiu ce intelegea preotul de la noi, ca doar nu aveam mess si stumble upon :))))
    Mai tarziu, m-am dus singurel la Manastirea de pe faleza si mi-am luat o cruce de-aia sanatoasa peste freza in urma intrebarii : injuri fiule? am raspuns sincer :)))))
    Acum, daca m-as mai duce, as alege Manastirea Vladimiresti.....'Cunosc' acolo o maica pe care am analizat-o cu mare atentie: n-are decat o cruce, si inca una mititicaaaaa

    RăspundețiȘtergere
  2. :)Deci tot fara pacate si tu...o sa ne luam la cruci...

    RăspundețiȘtergere
  3. toate pacatele de mai sus le-am facut si n-am ratat nici unul.vai, ce pacatoasa mai sunt.Cum doamne,iarta-ma ma mai rabda pamintul asta?
    asa si??? poate prind macar ultimul loc in rai sau primul in iad?ce mai conteaza /undeva se gaseste un loc si pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  4. dar daca tin post si eu un pic m-a iarta Doamne,doamne ptr ca injur?nu ma pot abtine...

    RăspundețiȘtergere
  5. :)) Nu ştiam că Biserica ne-a făcut şi program de dezmierdare amoroasă Luni, Marţi şi Joi... :))

    RăspundețiȘtergere
  6. :)Stii acum. Mai trebuie sa aflam si intervalul orar...si totul va fi...just perfect! placere garantata, cu aprobare...de sus.

    RăspundețiȘtergere