18 sept. 2009

"Angels and Demons"

Am vazut acest film saptamana trecuta si are o oarecare legatura cu ceea ce spuneam despre credinta , religie, stiinta in niste texte scrise cu cateva zile in urma.
In primul rand vreau sa spun ca filmul este o ecranizare dupa cartea cu acelasi titlu a celebrului(necitit de mine) Dan Brown ( www.danbrown.com ) Actiunea din "Ingeri si demoni" se petrece, de fapt, inainte de actiunea din "Codul lui Da Vinci" insa scenariul filmului este scris in asa fel incat sa existe continuitate cronologica si logica in sens invers. Adica Profesorul Robert Langdon(Tom Hanks) , expert in simbologie, este chemat acum la Vatican chiar daca i se interzisese accesul in bibliotecile Vaticanului si era in oarece conflict cu fetele bisericesti in urma cercetarilor din "Codul lui Da Vinci", in legatura cu o posibila descendenta din Iisus.
De ce se apeleaza la el in aceste conditii? Pentru ca dupa moartea papei(ucis, de fapt), exact cand trebuia sa fie numit succesorul la Vatican ,fiind reunit conclavul in acest scop, are loc o amenintare la adresa Bisericii Catolice. Intr-un laborator din Geneva, cu ajutorul acceleratorului de particule, tocmai ce se obtinuse pentru prima data antimateria, "particula lui Dumnezeu", si a si fost furata. Cel care a luat antimateria a lasat in urma un simbol ce se descopera ca ar apartine unei stravechi grupari, "Illuminati". Aceasta miscare credea in puterea stiintei si fusese in conflict cu biserica, reprezentand credinta.
Reprezentantii Illuminati urmareau razbunarea pentru niste crime comise de Biserica Catolica (care se considera amenintata de stiinta)in numele credintei(patru illuminati executati-"La Purga"-1668).
Sunt rapiti patru cardinali pentru a se raspunde cu aceeasi moneda.
Urmarind "Calea iluminarii" descoperita intr-una din cartile lui Galileo Galilei si simbolurile din sculpturi, Profesorul Langdon ajunge sa salveze pe ultimul dintre cei patru cardinali(va ajunge papa)si sa recupereze antimateria.
Se va descoperi, in final, ca "Illuminati" nu renascuse si conflictul era un fals conflict. Cel vinovat de toate aceste crime, de toata inscenarea fiind chiar fiul adoptiv al papei, Camerlengo, cel care detinea intreaga putere de decizie la Vatican dupa moartea papei pana la numirea succesorului.
Mie nu prea mi-a placut aceasta solutionare. Chiar mi s-ar fi parut interesanta rezolvarea conflictului Biserica/ "Illuminati" , credinta/ stiinta.
Filmul e placut de urmarit: imagini foarte frumoase, sculpturi, Roma cu arhitectura ei, ritualuri religioase la Vatican, spatii in care nu vom avea acces niciodata, in care suntem lasati sa aruncam o privire. Desi dureaza mai bine de doua ore, nu ai timp sa te plictisesti, actorii sunt tot timpul in miscare: se vorbeste, se comunica informatii dar se si intampla evenimente spectaculoase in actiunea filmului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu