28 dec. 2009

Nostradamus." 2025-pacea universală"?

Merg eu la bibliotecă să caut ceva didactică, metodică (deci sunt fără scăpare). Lângă raftul pe care se aflau cărțile care mă interesau în mod special pe mine, văd o copertă pe care scria: „Să aibă Nostradamus dreptate?”Iau cartea să văd despre ce e vorba și văd autorul, Jean-Charles de Fontbrune. Nu-mi spune nimic. Cartea este destul de recentă, apărută la editura Lucman în 2004. Subtitlul „11 septembrie, Irak, Turcia, epidemia și continuarea...2025 –PACEA UNIVERSALA”. Până acum am tot citit despre 21 decembrie 2012, apocalipsa, sfârșitul timpurilor și tonul optimist din subtitlu mă determină să iau cartea să o citesc.
Pentru a fi cât mai credibil în abordarea sa, Jean-Charles de Fontbrune prezintă în deschiderea cărții un portret al lui Nostradamus așa cum a fost el văzut de Jean-Aime de Chavigny, un student la medicină care a fost pentru o perioadă lângă Nostradamus pentru a se perfecționa. Acesta îi face și un portret fizic:”statură mai mică decât una obișnuită, cu trup robust , vioi și viguros. Avea fruntea înaltă și lată, nasul drept și regulat, ochii cenușii, privirea blândă și înflăcărată când se înfuria, chipul sever și zâmbitor(...) barba lungă și stufoasă” cât și unul moral: spirit viu, judecată subtilă, memoria nemaipomenită și admirabilă, vesel, ironic, spirit bun și religios.
Tot în scopul sporirii credibilității cărții sale, autorul folosește „Scrisoarea-prefață a lui Michel Nostradamus către Cesar Nostradamus”(datată 1 martie 1555, Salon), către fiul său căruia îi lăsa drept moștenire opera sa cât și datoria de a face cunoscute profețiile cuprinse în ea . Aici, încă de la început ține să menționeze faptul că esența divină l-a lăsat să cunoască viitorul, prin intermediul mișcărilor astrelor, faptul că prezicerile sale nu au caracter ocult, că nu este mag. Tot aici Nostradamus menționează că a scris profețiile sub forma centuriilor, în care prezice viitorul din 1 martie 1555,(momentul în care scria epistola)pană în anul 3797. Acest ultim an a determinat alte calcule și speculații. De asemenea , conform acestor calcule (bazate pe cronologia creștină) ar reieși că intre 2001-2025 omenirea ar trece printr-o perioada întunecată după care ar începe ceea ce s-a numit „domnia lui Iisus Hristos”. Din 2025 pană în anul 3000 Satan ar fi „legat pe o mie de ani”, după aceasta perioadă „el trebuie dezlegat pentru puțină vreme”.
Al treilea document utilizat și reprodus în carte este cel intitulat „Scrisoare către Henric al II-lea, rege al Franței”, epistolă ce-i aparține tot lui Nostradamus. Și aici menționează faptul că profețiile sale sunt „compuse grație unui instinct natural, printr-o inspirație poetică, după toate regulile poeziei, și în acord cu calculele astronomiei”. Menționează și faptul că viziunile sale includ doar regiuni geografice ca Europa, Africa și o parte a Asiei.
Nostradamus prevede calamități nenumărate, decadența bisericilor Lui Dumnezeu. Ceea ce face el prin textele sale este să dea un avertisment omenirii, să avertizeze omul că acțiunile sale sunt cele care îl vor duce spre nenorociri.
În prefața sa, Jean-Charles de Fontbrune, mai spune că Internetul abundă în false interpretări ale centuriilor lui Nostradamus și că religiile pot deveni factori de dezbinare. Întrebarea retorică „Omul a fost creat să se autodistrugă?” conduce la ceea ce avertizat Nostradamus, având în vedere toate catastrofele pe care însuși omul le-a provocat: războaiele mondiale, genociduri, terorism, poluarea aerului, a apei și a solului, efectul de seră, Cernobalul, deșeurile industriale, îngrășămintele și produsele chimice, etc.
În cele șase capitole ale cărții, autorul francez interpretează pe marginea centuriilor: referiri la trecut, „călătoria” în spațiu-timp, sfârșitul civilizației europene, confruntările dintre Islam și creștini, venirea antihristului din Asia, pacea universală din 2025.
În anul 2015 se prevăd următoarele: foamete, epidemie,moarte ca urmare a războiului, un conducător arab(antihristul?) va ruina de pe mare puterea Bisericii. În 2024 însă, se va încheia o mare alianță și se va instaura pacea, odată cu reînnoirea naturii.
Având în vedere că în ziua de azi oamenii se gândesc la o catastrofă iminentă, la o apocalipsă, la un sfârșit al timpurilor(prognozat de unii și de alții, ca fiind în decembrie 2012), ne gândim apoi și la speranța care străbate textele lui Nostradamus, cuvinte care se aseamănă în sensul lor cu Biblia(Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul). Înnoirea pământului, salvarea omenirii ar putea să se petreacă dar abia după o reînnoire spirituală...și numai omul poate face asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu