10 ian. 2010

"2012" - filmul

Am impresia că pe lângă interesele imediate ale fiecăruia dintre noi, următorul subiect de interes general în discuțiile din toate mediile, ar fi posibilul foarte apropiat sfârșit al pământului, sfârșit prognozat, așa cum spuneam și după lectura cărții lui Lawrence E.Joseph -"Apocalipsa 2012. Sfarsitul e aproape" , pentru anul 2012, pe 21 decembrie.
Fiind subiectul cel mai des dezbătut( pe lângă criza economică, politica și gripa porcină) s-au gândit unii să facă și un film care, normal, abordând cel mai discutat subiect, va fi si cel mai vizionat film. Așa a apărut “2012”, film lansat și la noi, în 2009.
Subiectul este centrat pe aceeași idee a posibilului sfârșit al pământului, al civilizației umane de astăzi. Predicțiile se adeveresc în acest film, oamenii de știință descoperă că influența soarelui, a exploziilor solare asupra pământului determină mișcarea scoarței terestre, erupția vulcanilor, schimbarea polilor, deci ceea ce biserica numește o apocalipsa. Din acest dezastru al umanității nu pot supraviețui ființele, sau dacă supraviețuiesc, foarte puține; s-ar putea spune că cei aleși. Sintagma însă, nu are nicio legătură cu semnificația biblică având în vedere faptul că în film criteriile de selecție sunt dintre cele mai diverse, unul dintre acestea fiind banii, cumpărarea dreptului de a supraviețui.
Este urmărit drumul parcurs de Jackson Curtis (John Cusack), un scriitor talentat dar fără succes, în scopul salvării familiei sale, a celor doi copii și a fostei sale soții. Interesant de urmărit filmul, însă destul de forțată aventura având în vedere că toate drumurile se surpau exact în spatele mașinii lor, toate clădirile se năruiau exact pe lângă ei, exact el intră în contact cu “nebunul”Charlie Frost(Woody Harrelson)care ii oferă secretul salvării (să ajungă în China, acolo unde se construiau navele”rezistente la apocalipsă”:)), actualul soț al fostei sale soții știe(întâmplator) puțin să piloteze dar pilotează așa de bine de lasă apocalipsa în urmă…cea mai tare fază, demnă de un film cu Superman, a fost apariția lui Jackson dintr-un crater uriaș în care tocmai se prăbușise cu o rulota(el aflându-se în rulotă). Și cum s-a străduit eL, într-o mână, să se cațere afară din crater și cum a fugit după avionul pilotat atât de profesionist de un începător…E clar că se respectă convenția eroului salvator capabil de orice, chiar să supraviețuiască apocalipsei, în acest caz.
Un personaj cam la fel de artificial, creat după convenții, este președintele Americii, rol jucat de un actor ce-mi place, de altfel,( ca și John Cusack) Danny Glover. Sunt două personaje care mi-au plăcut: Charlie Frost , “nebunul” jucat foarte expresiv de Woody Harrelson și Adrian Helmsley, omul de știință care pare să-și păstreze atât sângele rece, rațiunea dar și umanitatea în situație de criza majoră. În film sunt multe forțări și exagerări…de fapt, cine știe cum am putea reacționa într-o astfel de situație care acum e doar ficțiune? Nu știu câți dintre noi și-ar mai păstra și rațiunea și umanitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu