26 mar. 2010

...de Savatie Baștovoi

Am citit in aceasta seara cateva texte din Savatie Baștovoi. Cine este Savatie Baștovoi? Este ieromonah, poet, prozator, publicist din Chisinau,Republica Moldova.Opera literara dinnainte de convertire si-a semnat-o cu numele Stefan Bastovoi, ca poet fiind considerat unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai postmodernismului romanesc.
Am citit articole si schite publicate sub titlul "Printre afișe și standuri" in volumul"Ortodoxia pentru postmodernisti"(Ed. Cathisma, Bucuresti, 2007. M-a impresionat simplitatea cu care Savatie Bastovoi exprima raspunsuri la probleme existentiale frecvente. El, vorbind cu sine insusi, se regaseste de fapt in mintea si in sufletul multor cititori..sau in mintea si sufletul unora care nici macar nu l-au citit sau nu il cunosc. Imi place la el firescul comunicarii, naturaletea cu care transmite trairi si ganduri despre viata sa launtrica.
"Nimeni nu se bucura decat regasindu-se in altcineva.(...)
Viata insa ne schimba pe toti, pentru ca unele sunt dorintele copiilor, altele ale tinerilor, altele ale oamenilor cuprinsi de grijile familiei si altele ale batranilor. Viata ne arata ca prieteniile se leaga la tinerete, dar arareori vei gasi un batran care sa poata spune despre cineva ca ii este prieten. Oamenii se despart din cauza ca dorintele lor se schimba.
Singuratatea sufleteasca in care petrec majoritatea oamenilor ne descopera cat de putin ne cunoastem unul pe altul si cat de putin ne cunoastem pe noi insine."

Mediteaza pe tema trecerii timpului prin urmarirea obsedanta a ticaitului ceasului.
"Trecerea timpului se poate masura cu orice. O masuram cu hainele din care cresteam, cu oamenii care mureau sau se casatoreau. Nimic nu opreste trecerea timpului. Si cei indragostiti pot spune: iata, suntem cu o atingere mai aproape de moarte, suntem cu o imbratisare, cu un sarut mai aproape de moarte.
Suntem intotdeauna mai aproape."
Prin credinta insa, Bastovoi considera ca fiecare clipa il apropie nu de moarte ci de Viata, pentru ca Hristos "este si va fi" in mijlocul nostru. " ...insusi timpul nu este mai mult decat un accident in aventura vesnica a sufletului nostru."
Prezinta un Dumnezeu care isi schimba hotararile, ne iubeste neconditionat si care vrea doar dragostea noastra pentru ca pana la urma, doar ea conteaza:"Dumnezeu isi schimba hotararile, Dumnezeu nu este mandru si incapatanat ca oamenii, El ar face orice din dragoste pentru om, El ar face orice numai sa ne castige dragostea." Un Dumnezeu mai modest decat insasi fiinta umana, prea mandra de darurile sale, de atotputernicia sa in aceasta lume, ca sa mai creada in Dumnezeu.
Despre oamenii ce cred in superstitii :"Lumea interioara a acestor oameni e o lume caleidoscopica, dezordonata, care isi lasa amprenta asupra modului de gandire si de receptare. De aici fragmentarismul lumii moderne si, mai ales, postmoderniste, lumea clipurilor si a colajelor."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu