18 iun. 2010

CONFUCIUS

"Confucius" este un film chinezesc lansat pe data de 28 ianuarie în China. Ei, acest film l-am urmărit eu astăzi, interesată de ceea ce anunța: detalii despre viața filosofului Confucius. Nu mă puteam lăuda cu prea multe cunostințe despre acest filosof așa că am aflat, spre exemplu, că a trăit intre 551 i.e.n.-479 i.e.n, că numele său este Kong Qiu iar titlul onorific este Zhong Ni și că locuia pe domeniul regelui Lu într-o perioada în care împăratul din Zhou era în umbra și se dădeau lupte intre nobili, ceea ce destabiliza puterea în Zhon. A fost discipolul lui Lao Tze cu care nu s-ar fi înțeles foarte bine, însă.
Confucius ocupa funcția de primar al orașului  Zhong Du, răspândește idei despre educație, umanitate, armonie, astfel ca regele regatului Lu ii ofera funcția de ministru al justiției pentru a civiliza regatul. Ulterior, îl numește ministru de interne(498 i.e.n.) în urma obținerii pe cale pașnică a unor teritorii.
Este nevoit, în urma unor conflicte politice si militare, sa părăsească regatul Lu și își începe călătoria din stat în stat(496-497i.e.n.). Se spunea despre el că "știe totul". Răspândește învățătura sa peste tot în drumul său , fiind înconjurat de discipolii săi credincioși chiar și în cele mai crunte momente de nevoie și de suferință. Regele din Lu îl cheamă înapoi în 484 i.e.n, recunoscându-și vina de a-l fi alungat. 
Filmul urmărește faptic o cronologie mai mult sau mai puțin precisă, nu cu prea multe detalii , în ciuda celor peste două ore. Se concentrează mai mult pe reconstituirea atmosferei, pe reproducerea unor obiceiuri străvechi, pe reconstituirea unor scene de luptă cu tot ceea ce presupunea arsenalul perioadei respective. 
Am fost dezamăgită de faptul că deși dialogul este prezent, nu sunt surprinse prea multe elemente din modul de gândire al lui Confucius. M-ar fi interesat mai mult frânturi din modul de gândire al celui care a fost considerat pionierul educației, având discipoli în toată lumea, fiind numit chiar "Înțeleptul veacului". El a stabilit standarde în politică, etică, filosofie; fără să fie întemeietor de religie, a avut cea mai profundă și durabilă influentă în China, fiind chiar considerat (din cauza conservatorismului, apărării valorilor tradiționale) motivul pentru care țara ar fi rămas în urma evoluției apusene.
Filmul nu este foarte ușor de urmărit: limba chineză care determină urmărirea întocmai a subtitrării care curge destul de repede, dialogul fiind destul de alert și cu multe informații; aspectul exotic al culturii, civilizației, al obiceiurilor de viață destul de puțin cunoscute europenilor.
În  rolul lui Confucius joacă un actor cunoscut nouă mai mult din filmele de duzină de la Hollywood, Chow Yun Fat.



Câteva citate atribuite lui Confucius:
1.-"Când vorbești mult, aproape întotdeauna spui și ce n-ar trebui spus."
2.-"A vorbi înseamnă a semăna, a asculta înseamnă a culege."
3.-"Există vreo regulă care poate să te conducă întreaga viață? să iubești: cea ce nu vrei să ți se întâmple ție, să nu faci altuia."
4.-"Să iubim pe semenii noștri ca pe noi înșine, să măsurăm pe alții cu măsura cu care ne măsurăm pe noi, să prețuim lucrurile și nevoile lor prin cele ale noastre. Când le vom dori ceea ce ne dorim nouă și când îi vom feri de ce ne ferim noi, atunci vom împlini legea adevăratei iubiri."
5.-"Proștii se plâng că nu sunt cunoscuți de suficient de mulți oameni. Înțelepții se plâng că nu cunosc suficient de mult oamenii."
6.-"Fără energie nu poți merge mai departe; fără efort nu poți avea niciun merit; fără sinceritate nu durează nimic; fără loialitate nu poți avea afecțiunea; fără politețe nu poți fi respectat. Pentru că politețea rafinează spiritul, după cum muzica rafinează interiorul."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu