8 iun. 2010

Cum poți manipula / poți fi manipulat

Am citit despre câteva metode de manipulare foarte des folosite (mai mult sau mai puțin conștient) în viața de zi cu zi. Am notat și eu ideile principale, rămânând de discutat moralitatea/lipsa de moralitate în cazul aplicării lor.
1. Tehnica distorsiunii temporale - să te comporți ca și cum ceea ce vrei tu să obții de la o persoană s-a și întâmplat, creând impresia că respectiva persoană era chiar foarte încântată, în acel momentul trecut, de decizia luată.
2. Principiul reciprocității – oamenii au tendința de a returna favorurile, pentru a se elibera de o îndatorire; astfel, dacă oferi ceva cuiva, ii faci un serviciu, persoana se va simți îndatorată și va reacționa poate chiar în sensul sugerat de tine, returnând un favor poate chiar mai mare decât cel primit.
3. Metoda "ușii-n nas" - se realizează în doi timpi. Inițial ceri o favoare mai mare decât cea intenționată așteptându-te la un refuz. Apoi, ca și cum s-ar face o concesie ceri favorul mai mic, foarte probabil să fie oferit parând nesemnificativ pe lângă cererea inițială.
4. Principiul angajamentului și concordanței – oamenii tind să fie consecvenți în deciziile pe care le iau, sunt solidari cu acțiunile lor anterioare. Astfel, dacă ceri două trei lucruri/servicii mai puțin importante și ți se răspunde pozitiv, este posibil ca și o altă cerere mai importantă să fie în concordanță cu comportamentul anterior.
5. Principiul atribuirii – dacă unei persoane i se repetă că ar avea o anumită trăsătură(calitate/defect) aceasta va avea tendința de a și-o atribui și, mai mult, să se comporte ca atare. Astfel, ii repeți o calitate (cum ai vrea să fie) persoanei de la care vrei ceva iar aceasta se va comporta în consecință.
6. Metoda șarmantului – constă în a oferi concesii, în a manifesta dorința de a asculta și în a valida ideile persoanei pe care vrei să o convingi.

3 comentarii:

  1. MANIPULÁ vb. tr. 1. a mânui, a manevra. 2. a antrena, prin mijloace de influențare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acțiuni al căror scop aparține unei voințe străine de interesele lor; a influența opinia publică prin mass-media sau prin alte metode persuasive. (< fr. manipuler)
    ________________________________________________
    Dreapta chibzuială cunoaşte şi recunoaşte un soi de "manipulare", răspândită mai ales la femei, ce ţine evident de puterea lor de fascinaţie, care are două tăişuri (unul rău, iaugurat de Eva în Rai) şi unul bun. Despre cel bun, Sfantul Ioan Gura de Aur ne spune:

    "Nimic nu poate modela mai bine sufletul unui barbat, decat femeia de langa el."

    Ce frumos!
    Ce ar fi viaţa noastră fără această putere "feminină" de care ne-am împărtăşit şi care ne-a educat şi modelat: mama, învăţătoarea, nenumăratele profesoare etc.?

    Sau, vorba unui preot în predica din Duminica Mironosiţelor: Să avem grijă de femei! Faţa acestei lumi de ele depinde; nu există sfânt ori dictator, care să nu fi avut o MAMĂ! De calitatea femeilor, depinde calitatea acestei lumi!

    Profu de religie

    RăspundețiȘtergere
  2. Gândul zilei:
    "La Dumnezeu ajungem printr-un anume mod de viata, nu printr-un anume fel de a gandi."
    Christos Yannaras

    Aristotel

    RăspundețiȘtergere
  3. "...a fi ortodox înseamnă o mare noblete. Aş vrea [ca oamenii] să verifice acest lucru. Să nu creadă aceasta pentru că o spun eu. Nu ar avea nici un motiv să mă creadă. Dar îi rog să verifice ei înşişi această afirmaţie: aristocraţia adevărată a Europei este ortodoxia." (Christos Yannaras - Biserica si filosofii)

    Profu de religie

    RăspundețiȘtergere