9 iul. 2010

Geenberg (2010)

Desi ‘Greenberg´ apare in prezentare ca fiind si comedie , este de fapt un film trist, si chiar foarte trist.
'Life is wasted on people.' (Viata este irosita pe oameni.) , replica ce partine lui Roger Greenberg, jucat de Ben Stiller, pare a fi un mare adevar daca ne gandim la evolutia personajului principal. Acesta, un barbat trecut de prima tinerete, avand in jur de patruzeci de ani, realizeaza ca a lasat viata sa treaca pe langa el. Are probleme psihice ( tocmai iesise din spital) care se reflecta in comportamentul sau, in relatiile cu ceilalti. El afirma cu mandrie, chiar spre uimirea tuturor din jur , ca se simte foarte bine “facand nimic”(doing nothing). De fapt el nu are niciun orizont in viata, nu-si doreste nimic, asteapta sa treaca timpul, asteapta sa vina viata spre el evitand orice angajament de teama complicatiilor.
Chiar felia de viata prezentata in film il arata intorcandu-se in locul sau natal unde isi reintalneste vechii amici, prieteni, pe care ii dezamagise in adolescenta pentru ca refuzase sa semneze un contract pentru formatia de muzica din care si el facea parte. Astfel, intreaga formatie a avut de pierdut, niciun alt contract nemaiaparand , sansa de succes a formatiei fiind spulberata din cauza refuzului lui Greenberg.
Pe acesta din urma pare sa il deranjeze cam totul in jurul sau, chiar si oamenii (de care se izoleaza, aproape ca se ascunde). El realizeaza scrisori prin care se plange tuturor oficialitatilor, institutiilor, in timp ce el “is doing nothing” si este doar deranjat.
Filmul are un ritm destul de monoton, nu se intampla cam nimic pentru ca personajul principal, dupa cum spuneam, nu prea face nimic. El pare a fi un om caruia nu-i place sau nu stie sa traiasca, pentru care faptul ca a fost aruncat in viata este un fel de pedeapsa. Parca mimeaza viata, parca este doar un spectator al vietii. Se chinuie din rasputeri sa mimeze iubirea, in scenele de dragoste cu Florence parca ar fi un ciudat care stie ce ar trebui sa faca in preajma unei femei, dar gesturile sunt nefiresti, nu simtite ci mecanice.
De fapt, daca ne gandim la replica pe care o rosteste chiar Greenberg, ”Hurt people hurt people.”, putem trage concluzia ca el este un om intr-o carapace, intr-o continua stare de aparare, pentru ca e de parere ca oamenii nu stiu sa traiasca frumos si ca isi petrec timpul ranindu-se intre ei. Astfel, indifferent de situatie, de ceea ce e aparenta de bine si frumos, el crede ca in cele din urma va avea de suferit si de aceea mai bine nu face nimic. Este chiar speriat de tinerii care il intimideaza pentru ca au invatat sa-si traiasca viata inaintea lui.
E un film nu foarte amuzant, nu foarte comod, cu un Ben Stiller circumspect, cu ochi de nebun, altfel decat cel pe care l-am mai vazut pana acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu