9 oct. 2010

Annaeus Seneca, "Despre viata fericita"

"Sa traiasca fericiti  (...) isi doresc toti oamenii: insa cand vine vorba sa vada limpede ce anume face viata fericita, privirea li se incetoseaza;"
"...nimic nu este mai important de indeplinit decat sa nu urmam, asemenea dobitoacelor, turma celor care pasesc in fata noastra, inaintand, astfel, in directia in care merg toti  si nu in cea in care trebuie mers. Totusi, nimic nu ne aduce neajunsuri mai mari decat faptul ca tinem seama de ce spune lumea, considerand drept bun ceea ce a intrunit o mai mare aprobare, si faptul ca, avand atatea modele de urmat, traim nu dupa ratiune, ci dupa un principiu al imitarii.'
" Sa cautam, prin urmare, ce este mai bine sa facem si nu ce este mai obisnuit, ce ne va duce in posesia unei fericiri durabile si nu ceea ce gaseste incuviintare in randul gloatei, cel mai rau interpret al adevarului."
"Lasa sufletul sa descopere binele sufletului."
"...noi, de parca am orbecai prin intaneric, trecem pe langa lucrurile care ne stau la indemana, potacnindu-ne chiar de obiectele dorite."
"...in aceasta consta intelepciunea: sa nu te abati de la natura si sa te modelezi dupa legea si exemplul ei(...) O viata fericita este, asadar, aceea care se afla in armonie cu propria ei natura ..." 
"...orice act de cruzime, de fapt, izvoraste din slabiciune."
"...placerile si durerile, cei mai capriciosi si mai tiranici stapani dintre toti."

2 comentarii:

  1. Unele cuvinte ajuta, daca reusim sa ne oglindim in ele. Conteaza cum o facem si ce vedem. O prietena tare draga mi le-a trimis pe urmatoarele; daca pe mine ma ajuta, atunci sigur merita sa le ofer si altora. Doar ca o reflectie.
    “ Calitatea gandurilor determina calitatea vietii”

    1 Sa facem dintr-un punct slab un punct forte
    2 Sa nu ne complacem in postura de victima
    3 Sa avem grija de noi insine
    4 Sa acordam atentie propriei noastre imagini
    5 Sa evitam formularile negative
    6 Sa folosim timpul prezent al verbelor
    7 Sa repetam in minte noile ganduri pozitive
    8 Sa incepem chiar din aceasta clipa

    cu drag si pt voi, cititori

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos pt aceste cuvinte!

    RăspundețiȘtergere