31 oct. 2010

Ondine

Am vrut să văd un film. Mi-am făcut, cu chiu cu vai, pe bucaţele, timp şi ce-am găsit în calculator a fost “Ondine”(2009). După denumire mă aşteptam să intru într-o lume imaginară plină de fiinţe imaginare cu tot felul de calităţi, puteri nemaipomenite.
Doar ce-a început filmul şi m-am trezit în faţă cu un Collin Farrel în rolul lui Syracuse, un pescar pe un vaporaş nu tocmai mitic ba chiar foarte real şi contemporan. Acesta, un alcoolic (motiv pentru care a şi fost “alintat” Circus) ce nu a mai băut de aproape trei ani, are o fetiţă , Annie, care se afla în îngrijirea fostei soţii a lui Syracuse, şi ea, acoolică. Ceea ce l-a determinat să se lase de băut a fost tocmai gândul că cineva trebuie să fie treaz, în stare să aibă grijă de fata bolnavă de rinichi, nevoită să meargă într-un scaun cu rotile şi să facă frecvent dializă pentru a supravieţui.
Mă gândesc apoi că trebuie să existe vreun artificiu artistic ce-are să mă trimită în acea lume pe care o aşteptam.. Apare ceva: pescarul nostru trist, abstinent, urmărit de nenoroc, prinde într-o zi în plasa pentru peşti (mai mereu goală)…o fată. Iniţial are impresia că a găsit un cadavru, însă relizează că fata trăieşte. Când îşi revine, fata îi explică faptul că nu vrea să fie văzută şi construieşte o aură misterioasă în jurul său. Pescarul o adăposteste într-o casă ce aparţinuse mamei sale şi are senzatia că un cântec al fetei îl ajută să prindă mai mult peşte.
"Curiouser and curiouser,"e vorba repetată de Annie (inspirată din cartea despre Alice în tara minunilor a lui Lewis Carroll), acum cu rezonanţe şi în mintea tatălui. Syracuse îi povesteşte preotului ce i s-a întîmplat, sub titlul de mărturisire, discurs punctat de umor irlandez, şi apoi îi spune fetiţei sale totul sub titlul de poveste, Annie, o fetiţă cu foarte multă imaginaţie, interesată de lumea imaginară a cărţilor, a miturilor, deja vede în cea pe care o numea tatăl său Ondine, o fiinţă acvatică, o “selkie”( 'In Irish folklore, there are many stories about creatures who can transform themselves from seals to humans. These beings are called selkies.’/ În  folclorul irlandez există multe poveşti despre nişte creaturi ce se pot transforma din foci în oameni. Aceste fiinţe sunt numite selkies.) Aşa că începe să creadă că ceva minunat (“something wonderful or terrible”) urmează să se întîmple: un miracol pentru ea şi tatăl său.
Realitatea este alta: tânăra, Ondine, este de fapt Ioana, o bună  înotătoare din România, folosită de un Traficant pentru a transporta droguri. Ajunsese în apă în încercarea de a-l salva pe “peştele” său de poliţie, ducând cu ea un pachet cu droguri. Acum era căutată pentru a se recupera pachetul. Ceea ce credea Annie că îngropaseră în pământ, pielea de focă, era de fapt coletul cu droguri.
Dorinţa lui Syracuse şi a fetiţei lui de a-şi schimba viaţa ii fac să vadă denaturat realitatea, să vadă minuni şi fiinte miraculoase în banala realitate. Cu toate acestea, dorinţa se pare că li se îndeplineşte: Ioana scapă de urmăritor, este luată în căsătorie de Syracuse iar pentru Annie se găseşte o persoană compatibilă pentru transplant.
Un film drăguţel dar nu l-aş mai vedea a doua oară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu