7 nov. 2010

“The Imaginarium of Doctor Parnassus”

“The Imaginarium of Doctor Parnassus”este ultimul film pe care am reusit sa-l vizionez. As putea spune ca este ultimul film cat de cat bun. Acum nu stiu cat este de bun din punct de vedere cinematografic sau din punct de vedere al originalitatii subiectului. Mie mi-a placut, mi-a captat atentia.
Terry Gilliam a renuntat la a numit acest film “A film by Terry Gilliam “prezentandu-l ca fiind “A film from Heath Ledger & Friends”. De ce? Din cauza mortii neasteptate a lui Heath Ledger. Johnny Depp, Jude Law si Colin Farrell au jucat in acest film acelasi rol, rolul pe care ar fi trebuit sa-l duca la bun sfarsit Heath Ledger, daca nu ar fi decedat in ianuarie 2009. Acestia trei au donat castigul lor obtinut in urma rolului jucat in acest film, fiicei de doi ani a lui Ledger.
Este evidenta tema faustiana a vinderii sufletului diavolului in schimbul a ceva, in cazul de fata, in schimbul tineretii. Cand s-a intamplat asta? Avand mai bine de o mie de ani, Parnassus se indragosteste de o muritoare. Pentru a o cuceri face pactul cu diavolul, pentru tinerete, urmand ca viitorul sau copil sa ii apartina diavolului (Mr.Nick) la implinirea a saisprezece ani.
Pe strazile Londrei, Parnassus, jucat de Christopher Plummer, prezinta un ciudat spectacol care permite intrarea prin oglinda in lumea imaginatiei. Pentru a-i da posibilitatea de a-si salva fiica, Mr. Nick ii propune un nou joc: cine castiga primul cinci suflete in imaginariumul lui Parnassus, castiga fata. In ajutorul fetei vine Tony, cel pe care chiar ei il salvasera de la moarte, fiind urmarit si spanzurat de un pod de catre niste mafioti rusi carora le datora bani.
Cred ca filmul are ceva scaderi din punct de vedere al coerentei, cred ca s-a improvizat destul de mult dupa moartea actorului din rolul principal, astfel incat de multe ori, prin inlocuire se pierde din fluenta filmului. La acesta greutate de urmarire a firului epic se adauga si desele, mai ales spre finalul filmului, intrari in planul ireal, al imaginatiei doctorului Parnasus, plan in care orice este posibil.
Cum era si de asteptat, fiica lui Parnassus este salvata, un happy end predictibil, insa tot drumul parcurs pana acolo, in joc actoricesc, decoruri, costume, imagini este de urmarit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu