30 mai 2010

De ras...

Remedii casnice
1. Daca va inecati cu un cub de gheata, nu intrati in panica; pur si simplu turnati apa clocotita pe gat si problema se va rezolva imediat.
2. Sunteti neindemanatic si va taiati frecvent atunci cand tocati legume? Rugati pe altcineva sa tina legumele, atunci cand le taiati.
3. Scandalurile cu sotia referitoare la scaunul ridicat de la toaleta pot fi evitate prin folosirea chiuvetei.
4. Pentru hipertensivi: pentru reducerea tensiunii, va puteti taia si sangera pentru cateva minute. NU uitati sa folositi un cronometru.
5. Daca aveti o tuse urata, folositi doze mari de laxative. Astfel, va va fi frica sa tusiti!

Daca ar fi sa traiesti viata in sens invers!
... ai incepe prin a muri, astfel ai scapa de aceasta trauma care, te urmareste toata viata ...
... apoi te-ai trezi intr-un azil de batrani si te-ai simti din ce in ce mai bine pe zi ce trece ...
... ai fi externat intr-o buna zi pe motiv ca esti sanatos ... si ai incepe sa primesti banii de pensie ... in fine, in prima ta zi de lucru ai primi cadou un ceas de aur ...
... ai lucra 40 de ani, pana ai fi suficient de tanar, sa poti incepe sa profiti de sfarsitul perioadei de activitate ...
... ai trai din petrecere in petrecere, ai bea, ai face dragoste, n-ai avea probleme grave ....
... te-ai pregati pentru studiile universitare ... apoi colegiul ... te-ai juca cu prietenii, fara nici o obligatie pana ai deveni copil ...
... ultimele 9 luni le-ai petrece plutind linistit, bucurandu-te de incalzire centrala, room service, etc ...
... in final, ai parasi aceasta lume de rahat ...
...intr-un ORGASM ...

Eurovision 2010

Aseara, foarte tarziu in noapte am urmarit si eu(intamplator) acordarea punctelor pentru piesele participante la Eurovision 2010. De fapt, cred ca e gresit spus acordarea punctelor pentru piese pentru ca am observat ca punctele erau acordate tarilor pe baza de vecinatate, prietenie, comunitati, relatii politice si economice, etc.
Oricum, melodia care a castigat concursul este frumusica, prinde, e usor de retinut desi nu este o linie melodica foarte usoara si cred ca va deveni un hit pe posturile de muzica, pe radio si tv. Mie imi place destul de mult avand in vedere ca am ascultat-o astazi, prima data si nu prea am de comentat multe lucruri.



Ai nostri, Ovi si Paula, luand constant de la 1 la 12 puncte(si uneori deloc, asta e!) s-au clasat pe locul trei...Bravo!

28 mai 2010

COMUNICAT DE PRESĂ

F.S.L.I. F.S.I. „SPIRU HARET” F.E.N. F.N.S. „ALMA MATER”

COMUNICAT DE PRESĂ


Federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET”, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER” – au luat act de presiunile exercitate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului asupra membrilor de sindicat, prin intermediul conducerilor inspectoratelor şcolare şi unităţilor/instituţiilor de învăţământ, în vederea blocării participării acestora la greva generală care debutează în data de 31 mai 2010.

În egală măsură, federaţiile sindicale au luat act şi de intenţiile ministerului şi inspectoratelor şcolare de a-i înlocui pe membrii de sindicat participanţi la grevă cu alte persoane, în vederea desfăşurării examenelor naţionale.

Atragem atenţia că dreptul la grevă este prevăzut şi garantat de Constituţia României, de legislaţia în vigoare, precum şi de pactele, tratatele şi convenţiile internaţionale în materie, ratificate de România sau la care România este parte. Astfel, toate presiunile exercitate de M.E.C.T.S. şi conducerea instituţiilor din subordine sunt ILEGALE şi ne rezervăm dreptul de a formula plângeri penale împotriva persoanelor care se fac vinovate de exercitarea acestor presiuni.

În plus, potrivit art. 53 teza a II-a din Legea nr. 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă, „conducerea unităţii nu poate încadra salariaţi care să îi înlocuiască pe cei aflaţi în grevă”. În consecinţă, înlocuirea membrilor de sindicat participanţi la grevă cu alte persoane, este de asemenea ILEGALĂ.

Bucureşti, 27 mai 2010

Preşedinte F.S.L.I Preşedinte F.S.I. „SPIRU HARET”

Aurel CORNEA Gheorghe ISVORANU

Preşedinte F.E.N. Preşedinte F.N.S. „ALMA MATER”

Constantin CIOSU Anton HADĂR

26 mai 2010

Despre Iubire...

Pe 26 mai 2010, 09:18 just ana spunea... ceea ce este scris cu negru. Apoi au fost adaugate "criticile" prietenului din Cluj, Ștefan.



Consider ca a iubi este un ideal [Nicidecum...niciunul din textele inserate mai sus nu afirmă asta! Genul proxim nu e idealul! Genul proxim al iubirii e Dumnezeu!].
Sunt de acord [?] cu toate cele afirmate mai sus despre dragoste/iubire. [Nu poţi fi, pentru că tocmai te-ai contrazis, mai sus, afirmând, împotriva tuturor acestora, cu care te declari de acord, că iubirea e un ideal! Nu poţi fi în acelaşi timp şi de acord şi în dezacord, prin postura de a propune o cu totul altă definire termenului; trebuie să alegi!]
Totusi, in viata, majoritatea oamenilor sunt foarte pragmatici, egoisti, nu neaparat pentru ca asa vor ci pentru ca lumea in care traim ne modifica [Dacă ar fi adevărat, atunci ne-ar modifica pe toţi, ori nu este aşa; cunosc câţiva sfinţi, care trăiesc printre noi, fără să se fi retras din lume, la vreo mănăstire ], ne impune standarde si reguli(scrise sau nescrise) intre care trebuie sa ne incadram. [Inima mea are un singur standard, FERICIREA, aşa încât ştiu cum pot s-o dobândesc, fără să-mi însuşesc standarde si reguli(scrise sau nescrise): Fericiţi sunt cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu – Matei 5, 8. Nimeni nu-mi poate impune să am o inimă murdară!!!]
Cei care mai cred in iubire sunt considerati [de gura lumii] naivi, anacronici sau chiar fraieri...uneori. [Dacă voi dori să fiu pe placul lumii, cu certitudine: 1- nu voi reuşi; 2-voi fi nefericit mereu; 3-nu-mi voi afla niciodată propria identitate. Trebuie să aleg cui să-i plac, lumii sau lui Dumnezeu; care academie o fi mai bună, de horti-cultură ori de altă cultură?!]
Da, iubirea este un ideal [?] pe care il descoperim in stare pura doar in carti [Eu îmi iubesc soţia de 34 de ani, fiica de 30 de ani şi pe părinţi de 53 de ani, iar puritatea iubirii mele sporeşte zi de zi]. Realitatea ne ofera surogate de iubire [Cu atât mai bine; avem contrastul necesar pentru a putea identifica mai uşor adevărata iubire!] , incercari de a imita Iubirea. Cred ca traim intr-o perioada in care suntem handicapati spiritual [e efectul TV; eu nu mă uit zile întregi la televizor; am lucruri mai bune de făcut şi pot alege, har Domnului, sunt încă lucid! ], capacitatea de iubire, de daruire aproape ca a disparut [Nici vorbă! Suntem învăţaţi să operăm cu categorii-sentinţe globale, care de multe ori nu au nicio relevanţă; de ex: 4 ani, cât a făcut fiica mea Fac. de Sociologie, mulţi colegi mă tachinau legat de viitorul fetei; le răspundeam invariabil că o tejghea să vândă fructe va găsi şi ea! N-a fost cazul. Nici nu credeam că s-ar putea întâmpla aşa ceva. Fiecare om are şansele lui în viaţă, independent de trăsăturile epocii! Nu există o epocă a inginerilor, una a economiştilor ş.a.m.d.] .
La fel cum fericirea nu poate fi explicata foarte clar [Cum să nu poată? Explicaţia e veche de două mii de ani şi a fost rostită de Fiul lui Dumnezeu în Predica de pe Muntele Măslinilor!! Aici e ca la şcoală, o parte din elevi ştie lecţia, o parte nu, dar asta nu înseamnă, Doamne fereşte, că lecţia nu poate fi explicată!!], cred ca la fel, iubirea nu poate fi explicata precis [Ba da, pentru că tocmai asta am făcut în cele şase fragmente inserate mai sus! Drama este alta: avem ochi şi nu vedem, urechi şi nu auzim...]. Crestinismul ofera o cale prin care cele doua concepte ar putea fi atinse. Oricat de facila, la indemana oricui ar parea aceasta cale, nu cred ca poate fi urmata de oricine, oricum, oricand... [Nu este adevărat! Poate fi urmată, dar trebuie ales orezul mai întâi: poate fi urmată de oricine-desigur, dar nu oricum, în schimb, poate fi urmată oricând, exemplul tâlharului Dismas de pe cruce, cel răstignit împreună cu Domnul; Dacă ar fi adevărat enunţul, atunci Dumnezeu ar fi nedrept! Ori nu este aşa.]

26 mai 2010, 14:46

As adauga faptul ca raman la ideea mea ca Iubirea este un ideal. Dumnezeu este un ideal (in opinia mea) si cum Dumnezeu este Iubire, Iubirea este un ideal. (Desi intr-o recenta discutie intr-un context pe care nu-l pot reproduce intocmai, cineva imi spunea ca iubirea ar fi cea mai mare iluzie.)
De ce spun ca Dumnezeu si iubirea reprezinta idealuri? Pentru ca mai mult de atat nu cred ca-ti poti dori in lumea in care traim. Cu toate acestea, putini dintre noi ajungem sa-L cunoastem pe Dumnezeu sau sa cunoastem iubirea. Totusi, avem fiecare dintre noi perioade in viata in care ne credem foarte aproape de Dumnezeu, de Iubire. Apoi, fara sa ne dorim asta, intervine caderea, indepartarea. Si aceasta se intampla numai din cauza ca suntem naturi umane, suntem doar creatii imperfecte. Nu cred ca noi suntem/mai suntem capabili de iubire neconditionata.
Nu sunt in dezacord cu acele afirmatii din commentul de la postul anterior pentru ca eu as vrea sa fie asa cum spun ele, asta nu inseamna ca le neg ci ca le consider un fel de standard a ceea ce ar trebui sa fie. De cele mai multe ori...nu este asa.
Poate sunt doar pesimista dar inca mai cred in Dumnezeu si in Iubire, cu tot cu indoielile mele constante.

Pilda zilei

Orbul şi şchiopul

O pildă spune că un om bogat a plecat pentru un timp mai îndelungat de acasă, încredintând supravegherea livezii sale la doi servitori, unul şchiop şi unul orb, gândindu-se că aceştia nu vor fura.
Văzându-se însă singuri, în lipsa stăpânului, orbul a luat pe şchiop în spinare şi astfel, conducându-se unul pe altul, au furat cele mai frumoase fructe din livadă.
Când s-a întors stăpanul şi a vazut paguba, ei au încercat să se scuze, dar stăpânul le-a cunoscut înşelăciunea şi le-a zis:
- Împreună aţi păcătuit, împreună să fiţi pedepsiţi!
Aşa este trupul şi cu sufletul. Cel dintâi este orb, fără lumina minţii, cel din urmă este incapabil să facă ceva fără membrele trupului. Dar împreună păcătuiesc şi împreună primesc pedeapsa.

de la Ștefan,prietenul din Cluj

25 mai 2010

"Te iubesc! Te iubesc?"

In seara aceasta, la Teatrul Dramatic Fani Tardini din Galati a fost un spectacol sustinut de Compania de Teatru D’AYA din Bucuresti. Titlul piesei “Te iubesc! Te iubesc?” nu spune mare lucru dar, de fapt, este vorba despre o adaptare dupa “Zapezile de altadata” de Dumitru Solomon. Se pare ca exact in aceasta seara se implineste un an de cand se joaca aceasta piesa in aceasta formula. Si, o alta coincidenta aniversara, se implinesc zece ani de cand actorul George Corodeanu a pus pentru prima data piciorul in Dramaticul galatean, atunci ca spectator. Aniversarile de care vorbesc au fost anuntate la finalul piesei de regizoarea Chris Simion si de George Corodeanu.
La teatrul din Galati se joaca "Zapezile de altadata", piesa la care am fost chiar de curand. Imi placuse viziunea celor din Galati si chiar eram curioasa sa vad ce fel or sa joace cei de la D'AYA.

Pe afis atrage atentia, din start, Manuela Harabor, desi joaca un rol secundar, actorii rolurilor principale fiind Corina Moise si George Corodeanu. Interesanta mi se pare abordarea multimedia cu proiectii de imagini, fragmente din "Pe aripile vantului", motto-uri, fragmente de "emisiuni". Astfel, apar din cand in cand, videoproiectate pe ecranul imens ce tine cat scena, texte:

1. Nu exista nici o diferenta intre un barbat prost si unul intelept, atunci cand acestia se indragostesc.
2. Daca barbatul crede ca a castigat o disputa, victoria e doar in mintea lui!
3. Calitatile care o atrag pe femeie la un barbat sunt exact acelea pe care nu le va mai suporta mai tarziu.
4. Daca dragostea este oarba, casatoria iti deschide ochii.
5. SECRETUL CASATORIEI FERICITE: sa nu ai preferinte ci sa te multumesti cu ceea ce ai.
6. SECRETUL FERICIRII IN CUPLU: Sa nu-ti vina ideea sa compari!
7. Daca IUBIREA este raspunsul, puteti sa repetati intrebarea?

Replicile par a fi luate din viata si situatiile jucate imita intocmai viata. Sunt sigura ca toti spectatorii maturi s-au recunoscut macar in unele replici, gesturi, atitudini, situatii.

"Dragostea barbatilor e ca un foc de paie. Se aprinde repede, si se stinge si mai repede."
"Daca aduci tot salariul acasa inseamna ca ma iubesti?"
"Nu exista dragoste infinita. Ne amagim. Legile poeziei sunt altele decat legile vietii."
"Iubirea e ca zapada: nu stii niciodata cati centimetri o sa aiba si cat o sa dureze."
Cand fata ii spune mamei “vreau sa fie totul ca la inceput”, aceasta ii raspunde “pai atunci, ia-ti altul”!
"Fiecare cuplu are la inceputul relatiei un balcon ca Romeo si Julieta, pe care mai tarziu isi intind rufele."
Sigur, piesa merita vazuta. Macar pentru a analiza propriile trairi si nivelul de blazare la care ai ajuns .

Răspunsuri de copii


Am primit pe mail o serie de întrebări adresate unor copii de clasa a II-a cât și răspunsurile formulate de ei. Unele sunt amuzante, altele trădează realități evidente.
Am experimentat și eu pe Maria. La aceleași întrebări a răspuns și ea, la cei trei ani și 11 luni pe care ii are. Adresarea directă din răspunsurile ei se datorează faptului că eu i-am adresat întrebările. Răspunsurile sunt autentice.

De ce a făcut Dumnezeu mame?
1). Ea e singura care știe unde e banda de lipit.
2). Mai mult ca să curețe casa.
3). Să ne ajute pe noi când ne naștem.
Maria:Ca să iubească copiii!

Cum le-a făcut Dumnezeu pe mame?
1). El a folosit pământ, cum ne-a făcut și pe noi.
2). Magie, plus putere supremă, și a amestecat mult.
3). Dumnezeu a făcut mame la fel ca mine și tine .... Numai că el a
folosit piese mai mari...
Maria:Cu forța Lui.

Din ce ingrediente au fost făcute mamele?
1). Dumnezeu a făcut mame din nori și par de înger și cele mai frumoase
lucruri din lume și o măsură de severitate.
2). Ele trebuie să aibă startul din oase de om. După aia s-a folosit
foarte multa ață, mă gândesc.
Maria:Din piele, ochi, din obrazi, din buze, păr, dezete, pisioare, si din toate...gata!

De ce Dumnezeu te-a dat pe tine mamei tale și nu altei mame?
1). Pentru că noi suntem neamuri..
2). Dumnezeu a știut că ea mă iubește mai mult decât mamele altor
oameni.
Maria:Că mă iubesti!

Ce fel de fetită a fost mama ta?
1). Mama mea a fost totdeauna mama mea și nimic altceva.
2). Nu știu, că nu am fost pe vremea aia, dar cred ca a fost mare șefă.
3). Alții îmi spun că ea era buna cândva.
Maria:Ana

Ce a trebuit să știe mama ta despre tatăl tău înainte ca ea sa se
căsătorească cu el?

1).. Numele lui de familie.
2). Ea a trebuit să știe trecutul lui. Dacă a fost un escroc? Dacă se
îmbată cu bere?
3). Dacă face cel puțin $800 pe an, dacă el a spus ?nu? la droguri și? da? la treburile casei?
Maria:Ca îl iubesti, că si eu îl iubesc.

De ce mama ta s-a căsătorit cu tatăl tău?
1). Tatăl meu face cele mai bune macaroane din lume. Si mama mea mănâncă
mult.
2). Ea a devenit foarte bătrână și nu mai putea să facă nimic fără el.
3). Bunica mea mi-a spus că mama mea nu a avut șapca gândirii pe cap
când s-a măritat cu tata.
Maria:Că îl iubesti tare mult.

Cine-i boss la voi în casă?
1). Mama mea nu vrea sa fie boasa, dar ea trebuie sa fie pentru că tatăl
meu e pămpălau.
2). Mama e. Poți sa-ți dai seama după cum face inspecția camerei mele.
Ea vede orice sub pat.
3). Eu cred ca mama e, numai pentru ca ea are mai multe de făcut decât
tatăl meu.
Maria:Tete.

Care-i diferența dintre mama și tata?
1). Mama lucrează la lucru și lucrează acasă, iar tata lucrează numai la
lucru.
2). Mama știe cum să vorbească cu profesorii fără ca să-i sperie.
3). Tatii sunt înalți și puternici, dar mama are puterea reală, pentru
că ea este cea pe care o întrebi când vrei să petreci o noapte acasă la
prieteni...
4). Mama are magie, ea te face să te simți bine fără doctor.
Maria:Tati nu face ce faci tu.

Ce face mama ta în timpul liber?
1). Mamele nu au timp liber.
2). O auzi pe ea zicând că plătește facturi toata ziua.
Maria:Mă dusi la plază când este cald...

Ce ar trebui să schimbe mama ta, ca să fie perfectă?
1). In interior ea e deja perfecta. Pe dinafara cred că ar trebui o
operație de frumusețe.
2). Dieta.
Maria:Să mă dusi unde vreau eu.

Dacă ai putea să schimbi ceva la mama ta, ce ar fi?
1). Ea mă obligă tot timpul să îmi țin camera curată. Aș șterge asta din
ea.
2). Aș face-o mai deșteaptă. Atunci ea ar ști că sora mea e cea care a
făcut prostii, și nu eu.
3). Eu aș dori ca ea să scape de ochii invizibili de la spatele capului.
Maria:Nimic...nu vreau să fii altfel, nu vreau să schimbi nimic din tine...(și uite așa am făcut copilul să plângă...s-a agățat de gâtul meu numai să nu schimb nimic la mine...)

24 mai 2010

Perle ale elevilor

1."Romanul este specia genului dramatic, avem actiune, avem secvente, este impartit in acte apoi scene cu dimensiuni mari." (nu, serios...)

2."Mezinul familiei este suparat pentru ca el vrea sa se duca la scoala dar el nu poate din cauza familiei ca nu are bani sa-l trimita la scoala, mama il asculta dar ii spuse ca nu are nici o putere, de convingere, atunci Niculaie incepe sa se tavaleasca pe jos si sa faca ca toti dracii."

3."Ilie Moromete este un taran caruia ii placea sa contempleze, sa se uite in gol."

4."T. Calarasu tatal lui Marin Preda este prototipul dupa care sa realizat personajul Joita Preda deoarece parintii nu erau casatoriti legal."

5."Volumul al II-lea are ca personaj principal pe Niculae el fiind cel mai nociv dintre toti membri familiei."

6."Tema romanului este viata taranimilor din Silistea Gumesti din Campia Dunarii in preajma celui de-al doilea razboi mondial."

Circul

A venit circul în Galați. Bun! Și-au făcut reclamă peste reclamă de ziceai că dacă ai să mergi la acest spectacol de circ ai să vezi toate minunățiile pământului. Afișe pe toți stâlpii, campanie de promovare prin școli, grădinițe, difuzoare mobile, oferte...
Mă gândesc eu(in limita posibilităților mele de a gândi) să o duc și pe Maria la circ. Nu, nu pentru a prezenta un număr spectaculos...deși cred că ar fi capabilă.
Ea era toata un entuziasm de parca o duceam pe lună. A mai fost la circ pe la vreo doi ani dar nu ținea minte foarte bine ce și cum.
Cam ce a fost la circ? O chestie cu animale.
Deși pe afiș apărea un ditai leul, la circ, leul nicăieri.
Ziceau ceva de 70 de animale. Să fi fost cel mult 30 cu tot cu păianjenul uriaș(da, e un animal de insectă).
Înafară de o acrobată care chiar se cățăra fără siguranță pe o funie, altceva spectaculos, nimic. Era o domnișorică șoldană care cică dansa (și eu, dacă mă străduiesc, dansez mai bine, fără modestie) și rotea niște cercuri. Daaa...interesant! În alt număr de dans "exotic" au apărut și alte donșoare și mai...corpolente, cu "mijlocelul subțire" și coapsele "ferme" la vedere. Eu dacă aș arăta așa nu m-aș duce nici la plajă, dar să mă mai și unduiesc spectaculos în fata unui public.
Apoi, erau vreo două cămile numai piele și os, supărate foc, o luaseră total aiurea în arenă, la un moment dat de nu reușeau dresorii să le aducă în linia firească. Plus că arătau ca maidanezii noștri bolnavi, cu blana rară și cheală pe alocuri.
Apare, într-un număr ce se voia interesant(mai ales pentru copii), un pui de hipopotam speriat care abia de a intrat în arenă, forțat de îngrijitori. S-a întors după vreo 2-3 metri, speriat de ceea ce i se întâmpla.
Ce să mai spun de sonorizarea super nașpa, când se vorbea la microfon se auzeau niște sunete, țiuituri, și din când în când ceva inteligibil.
Clovnul avea o atitudine cel puțin bizară. Intra pe scenă, era tot un zâmbet, glume răsuflate...termina numărul și nu numai că nu mai zâmbea dar avea o atitudine de clovn din filmele de groază, genul de clovn care ii sperie pe copii. Numai că nu spunea: "Și tu, de ce zâmbești mrrrr..."
Grea experiență și circul ăsta!
A fost ceva mai interesant un număr cu tigri. Frumoase și istețe animăluțe. Apoi, au fost și doi elefanți dresați destul de bine, reacționau foarte bine la comenzile date.
Nu cred că mă voi mai duce la circ în viitorul apropiat!

Fluturaș

Din moment ce au apărut fluturașii, devine din ce în ce mai clar faptul că vara este foarte aproape. Vorba Mariei:"Mami, a ieșit soarele, e cald afară! Nu merzem la plază?"
Și mă întrebam acum: cine a mai văzut fluturaș peltic?
Normal că eu însămi abia aștept să merg la plajă.




17 mai 2010

Perle ale elevilor

Așa ar arăta, în viziunea cuiva, prezentarea subiectului romanului "Moromeții". Marin Preda ori s-ar prăpădi de ras, ori s-ar duce imediat la autorul catastrofei de mai jos...să-i ceară socoteală pentru torturarea creației sale dar și pentru chinuirea limbii române.
Nu știu dacă perlele de mai jos sunt la fel de amuzante pentru toată lumea. Unii poate nici nu vor găsi prilej de zâmbet...

"Moromeții au fost scriși de Marin Preda. Cei implicați în acest roman sunt Nilă Achim și Paraschiv tatăl său era Ilie Moromete. Acesta dorea să aivă fiii cunoscuți în lume.
Ilie Moromete a avut două neveste pe cea din tăi o numea Guica iar pe cea din adoua căsătorie Catrina.
Catrina era o femei parșivă care era interesată numai de copiii săi.
Ilie Moromete era un om care îi plăcea să ai bă o avere și o familie numeroasă.
Acesta se ocupa cu secerișul la o vreme șia cumpărat doi cai și o turmă de oi.
La un momendat se certa cu Catrina și pleca cu oile la București și cu bani luați din seceriș.Cu bani luați de pe seceriș trebuie săi plătească rata lui Aristide fiul din partea Catrinei și taxele și de internet de a lui Niculae.
Niculae rămâne ca recunoscător soluția acestor proble pentru viitor.Din nou rata la banca și afacerile pe care le aveau.
Volumul al II-lea îl are ca personaj principal pe Niculae Moromete poate și din vederea literală. Acțiunea volumului al II-lea apărut aproximativ după aldoile război mondial din anul 1950.
În viziunea lui Marin Preda țăran roman își propune să își cumpere pământ ca să poată să traiască un trai fericit.
Finalul acest roman îl apucă pe Niculae Moromete cu taxele plătite cu banca plătită ca să poată să traiască un trai fericit.
Ilie Moromete îl dă pe Nilă la o scoală acesta este retras la un momendat retras de la scoală și el se retrase într-un sat. Achim se angajează la tramvai iar Paraschiv ajunge patron la un magazin Ilie Moromete moare în război."

13 mai 2010

Stare

Din seria muzică mulată pe "starea mea", tocmai ascult (și-mi face plăcere) Audioslave - "Be yourself".



"Someone falls to pieces
Someone kills the pain
Spinning in the silence
She finally drifts away
Someone gets excited
In a chapel yard
And catches a bouquet
Another lays a dozen
White roses on a grave

And to be yourself is all that you can do
To be yourself is all that you can do

Someone finds salvation in everyone
Another only pain
Someone tries to hide himself
Down inside himself he prays
Someone swears his true love
Until the end of time
Another runs away
Separate or united
Healthy or insane

And to be yourself is all that you can do
To be yourself is all that you can do

even when you've paid enough
been put upon or been held up
with every single memory of
the good or bad, faces of luck
don't lose any sleep tonight
i'm sure everything will end up alright
you may win or lose

But to be yourself is all that you can do
To be yourself is all that you can do

Be yourself is all that you can do..."

12 mai 2010

"Poezie"

Primesc pe mail, de la Carmen, capodopera pe care o voi reda în cele ce urmează. Probabil știa că voi aprecia modul de abordare al temei, rafinamentul expresiei lirice și profunzimea ideilor și sentimentelor transmise.
Se menționează, ca avertisment(ceva de genul: citiți pe propria răspundere):"Dacă Vanghelie ar fi și poet, cam așa ar suna o poezie compusă de el..."

"Într-o baltă neagră,
Patru ochi lucește.
Ce să fie oare?
Cred că e doi pește.

Pe un câmp cu viorele
Creștea numai ghiocei.
Și-a venit mândrele mele
Și le-a cules pe toți ei.

Crește iarba, iarba deasă
Perpendicular pe casă
Vine calul și o paște
Altă iarbă se dezvoltă

Țara mea cu râuri multe
Și cu frunze și cu flori
Ai în tine-o populație
De mai mulți locuitori

Și din bolovani cu apă
S-au format înspre apus
Munții tăi de încrețire
Orientați cu vârfu-n sus

Trece lebedele-n zare.
Eu mă uit, ele dispare..."

Formulă utilă oferită guvernanților - pentru a calcula pensiile

Dl Boc (să-mi fie iertat pronumele de politete dar e folosit din reflex) și al său cabinet încearcă să găsească o modalitate legală prin care să aplice reducerea de 25% din salariile bugetarilor și de 15% din pensii. Trebuie să găsească un algoritm de calcul, ceea ce este extrem de dificil pentru ei, mai ales că riscă să fie dați în judecată. Nu mă prea pricep eu la treburi de-astea juridice însă știu că un bun odată câștigat nu se mai poate lua înapoi. Bine, nu vrei să mărești salarii, pensii, îngheți toate salariile și pensiile, e o treabă dar să iei fără bază legală din ceva câștigat legal...poate n-am priceput eu bine și tre' sa-mi explice cineva.
Poate ca acești guvernanți "capabili" au nevoie de puțin "ajutor". Marele artist, Constantin TĂNASE, ne-a lăsat moștenire un "algoritm de calcul al pensiei" valabil pînă în zilele noastre :

"Altă chestie ,
E scoaterea la pensie .
Astăzi ești funcționar
Însă mâine pensionar.
Poate te interesează
Pensia cum se calculează.
Ei, uite cum se calculează:
Din 35 de ani servici
Care vor fi socotiți
Scazi primii ani de scoală
Şi absențele de boală,
Zilele de sărbătoare,
Orele suplimentare,
Plus un an şi patru luni.
Tragi o linie şi aduni.
Pe urmă împarţi la cinci, apoi
Ce-ţi dă înmulţeşti cu doi,
Scazi anul când te-ai născut,
Adaugi tot ce-ai scăzut
Şi la cifra ce-a ieşit
Pui un zero la sfârşit.
Anii pentru însuraţi
Se vor socoti dublaţi
Adică ani de război
Socotind că-n vremea asta
Te-ai războit cu nevasta.
La totalul obţinut
Pui trei zero la-nceput
Scazi anii de celibat
Ridici restul la pătrat
Şi-astfel într-o primă fază
Afli sumele de bază.
Apoi le extragi la toate
Rădăcinile pătrate
Şi la suma dobândită
Aplici cota cuvenită,
Care nu trebuie să fie
Mai mare de 5 la mie.
Din suma rămasă brută
Scazi 4 şi 8 la sută
Trei la mie la pompieri,
Impozitul pe averi.
Supracota respectivă,
Taxele pentru colivă,
Cinci la sută pentru dric,
Pe urmă nu mai scazi nimic.
Din totalul rezultat
Verşi 2/3 la stat
Şi restul ţi se cuvine
Nu ştiu dacă mă exprim bine!


9 mai 2010

Perle ale elevilor

Exemplul ar putea fi inclus și în seria ...incredibil dar adevărat...

"Era odată o baladă populară în care este vorba despre o fată pe care o cheamă Miorița Maestrul. În acel an întreba Maestrul pe cei ostași voi."

Adevărul este ca am cam rămas în suspans. Continuarea ar fi fost extrem de "interesantă".
De fapt, cred că autorul textului a avut o evidentă intenție de final deschis... :)

1 mai 2010

Frumoasa din padurea adormita




Vineri dimineata, stabilita iesire la Teatrul Muzical Nae Leonard. Iau eu una bucata Mari dornica de "cultura", ia Dorin, cumnata-meu, una bucata Danuta dornica de "spectacol" si ne infatisam la Teatru. La ora 11 dimineata? ce putea fi? Teatru muzical pentru copii: "Frumoasa din padurea adormita", muzica fiind compusa de Silvia Kerim si Marius Teicu.(Sper sa nu ma insel.)


Eu stiam ca de obicei nu e prea aglomerat la teatru. De data aceasta, surpriza: sala plina. O gramada de copii galagiosi. Da' ce harmalaie faceau, un zumzet continuu!