3 ian. 2011

Teoria inteligenţelor multiple - Multiple Intelligences Theory

Autorul Teoriei inteligenţelor multiple, Howard Gardner, profesor de teoria cunoaşterii, educaţie şi psihologie la Universitatea Harvard, propune o nouă viziune, în opooziţie cu teoriile tradiţionale, despre inteligenţă. Iniţial, Gardner a identificat  şapte tipuri de inteligenţă:
1. Inteligenţa verbal-lingvistică
2. Inteligenţa logico-matematică
3. Inteligenţa vizual-spaţială
4. Inteligenţa corporal-kinestezică
5. Inteligenţa muzical-ritmică
6. Inteligenţa interpersonală
7. Inteligenţa intrapersonală
Inteligenţa interpersonală şi cea intrapersonală sunt considerate tipuri diferite de inteligenţă, însă ele delimitează  ceea ce s-a numit Inteligenţă Emoţională. 8.Inteligenţa naturalistă reprezintă este cea de-a opta tipologie de inteligenţă, în viziunea lui Gardner.
9.Inteligenţa existenţială (în curs de definire)
Gardner a realizat o critică a teoriilor tradiţionale asupra inteligenţei, el considerând că inteligenţa nu este unică şi nu se poate măsura prin testele de inteligenţă standard care determină coeficientul de inteligenţă, IQ (Intelligence Quotient).
Pe site-ul Birmingham Grid for Learning am găsit un test cu ajutorul căruia se poate afla ponderea tipurilor de inteligenţă la fiecare individ în funcţie de sex, vârstă, zonă cultural-geografică.
 Graficul de mai jos ilustrează  rezultatul mediu obţinut de femeile de 19 şi peste 19 ani din România :


Acest grafic reprezintă media rezultatelor obţinute de bărbaţii de 19 şi peste 19 ani din România :

Un comentariu:

  1. vai de mine, cat suntem de sofistificati!
    Cu atatea feluri de inteligenta, nu ma mir ca azilele si strazile sunt pline de...nebuni. Pardon, ”lipsiti de minte”, fiindca inteligenti sunt toti. Cel putin una dintre ele tot avem, fiecare dintre noi.
    Sa traim multi ani, sa ne dezvoltam toate laturile inteligente!!!!

    RăspundețiȘtergere