6 feb. 2011

Decalog

Ernest Bernea (1905-1990) – Meditații Filosofice (Note pentru o filosofie inactuală)
1. Iubiţi adevărul; nu puneți în scenă ca ceva real un fapt, atunci când adevărul e altul; iubiți adevărul că el e lumină și frumusețe, e Dumnezeu.
2. Greșeala să nu o acoperiți, ci să o ispășiți; se știe că mărturisită e jumătate iertată.
3. Fiți buni cu oamenii, dar apropierea de ei să o faceți cu înțelepciune; să nu faceți ca ei decât atunci când aveți încrederea că cugetul și fapta lor sunt bune.
4. Să nu acordați intimitate oricui; nu o datorați integral decât celor ce vă sunt rudenii spirituale. Intimismul, fără discenământ, e mai mult decât o vulgaritate, e un păcat: te vinzi și nu știi cui.
5. În relațiile cu oameni fiți buni și drepți; orice acordați mai mult decât se cuvine poate cultiva înșelăciunea și se plătește scump.
6. Evitați contactul apropiat cu oamenii lipsiți de inteligență și bunătate; fiți pentru ei un model de înțelepciune și virtute.
7. Fiți statornici în hotărârile voastre; consecvența întărește personalitatea.
8. Când iubiți pe cineva, dăruiți-vă integral; o dragoste adevărată cere depășire de sine, puritate și putere de jertfă. Dragostea mare are un fior religios.
9. Să vă respectați cuvântul. Cuvântul nu este un instrument de inducere în erorare și nici ceva cu care poți răni sufletele oamenilor; cuvântul trebuie să aibă izvoarele cele mai pure, adică divinitatea.
10. Fiți sinceri și curați în tot ce faceți, ca și când Dumnezeu ar fi de față.

Un comentariu:

  1. A fi superior cuiva înseamnă a-l întrece în dragoste. (Ernest Bernea 1905-1990)

    Şt.

    RăspundețiȘtergere