21 iul. 2011

"Legea efectului inversat"

     Intr-o carte intitulata "Cartea despre nimic", am citit despre  "Legea efectului inversat", una dintre legile fundamentale ale mintii umane. Se exemplifica aceasta lege in cazul dorintei de a adormi, atunci cand insomnia nu-ti da pace.
     "...Spre exemplu, ce poti face daca nu-ti vine somnul? Oricate eforturi ai face pentru a adormi , nu vei obtine decat o stare si mai mare de agitatie, care iti va alunga si mai mult somnul. Altfel spus, se va intampla exact opusul starii de somn, caci orice activitate , orice efort se opune acestei stari.
     Somnul inseamna inainte de toate relaxare. El nu poate fi impus cu forta. Nu poti face nimic pentru a adormi, caci somnul nu are nimic de-a face cu vointa personala. El inseamna o alunecare in planul inconstient, iar vointa personala este mai presus de orice un fragment al constiintei e veghe.
     Atunci cand te scufunzi in profunzimile inconstientului, acest fragment al constiintei e veghe(vointa) este lasat la suprafata. Suprafata nu poate fi dusa in profunzimi, la fel cum circumferinta nu poate fi dusa in centru. De aceea, ori de cate ori faci eforturi pentru a  adormi, iti alungi singur somnul. Consecinta acestor eforturi va fi exact cea opusa celei scontate: te vei trezi si mai tare. Singura modalitate de a adormi consta in a nu face nimic. Tot ce poti face este sa astepti. Daca somnul nu vine, asta e! Important este sa nu faci ceva anume pentru a adormi, caci nu vei face decat sa alungi si mai tare somnul, sa maresti si mai mult distanta dintre tine si el. Stai cu capul pe perna, stinge lumina, inchide ochii, relaxeaza-te si asteapta. Starea de somn va veni numai atunci cand va dori ea. Nu poti face nimic pentru a ti-o induce, caci vointa se opune prin excelenta starii de inconstienta..."
(p.36,"Cartea despre nimic", OSHO, Ed. Mix, Brasov, 2008)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu