12 ian. 2012

Homeopatia

     Îmi spunea cineva că homeopatia este o cale mai bună de îmbunătăţire a stării de sănătate decat medicina conventională. Când am auzit de homeopatie, automat, mintea m-a dus la tratament naturist, pe bază de plante. De fapt, homeopatie nu înseamnă o vizită la plafar.
     Mi-a împrumutat cineva o carte: "Vindecarea traumelor emoţionale prin homeopatie", scrisă de Peter Chappel, unul dintre membrii fondatori ai Societăţii de Homeopatie din Anglia. Această carte se poate constitui înr-un ghid pentru vindecarea traumelor emoţionale, demersul medical holistic recunoscând că principala cauză a bolilor constă, de obicei, într-un blocaj energetic la nivel fizic, mental sau emoţional. Acest blocaj poate fi determinat de: necazuri în familie, supărări, pierderea unor persoane apropiate.
     "Homeopatia există de 200 de ani şi se bazează pe un număr de principii şi practici care au fost încercate, testate şi demonstrate a fi, în mod consecvent, eficiente de mai bine de un secol. Samuel Hahnemann, întemeietorul acestui sistem, l-a descoperit în urma unor experimente şi observaţii meticuloase şi şi-a petrecut apoi tot restul vieţii cizelându-l."(Peter Chappell, "Vindecarea traumelor emoţionale prin homeopatie", ed. Teora, 1996, Bucureşti, p.10) Hahnemann observase că boala, simptomele unei boli, reprezintă manifestări ale unor blocaje energetice determinate de traume subtile sau brutale. Bolile "sunt crize create de nevoia noastră interioară de a rezolva vechile traume şi de a ne transforma viaţa interioară ca şi pe cea exterioară. Dar ele sunt numai crize, nu catastrofe."(ibidem, p. 34) Traumele sunt asociate cu emoţii precum: frica, mânia, suferinţa, pierderea sau lipsa iubirii, aceasta din urmă fiind cauza celor mai multe trăiri generate de traume emoţionale.
     Dinamica vindecării "rănilor provocate de un traumatism implică trăiri care parcurg, adeseori, mai multe stadii: negare, frică, teroare, suferinţă, şoc, mânie, izolare, plâns, separare, furie, pierdere, bucurie, acceptare."(ibidem, p. 19)
     Autorul, Peter Chappell, prezintă diverse tipuri de traume în partea întîi a cărţii, în partea a doua urmărind "Vindecarea prin homeopatie": linii directoare de tratament, indexuri de remedii, tipare de traumă, restabilirea după o suferinţă emoţională: indicaţii pentru autotratament.
În ciuda tuturor detaliilor date în această carte, nu cred că ar fi recomandat ca cineva să îşi administreze singur un tratament homeopatic. În primul rand, este necesară o discuţie aprofundată despre posibilele traume şi obiectivarea faţă de acestea, apoi, este necesară o bună cunoaştere a substanţelor folosite ca remedii, cât şi a dozajelor ce trebuie administrate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu