17 iul. 2012

Biserica Greacă din Galaţi

Biserica Greacă din Galaţi, din strada Domnească, a fost construită de negustorii greci în 1864 ca semn de recunoştinţă pentru oraşul unde au ales să se stabilească. Biserica are hramul Schimbarea la Faţă iar picturile sunt originale, din 1864.
     "Biserica greaca se intemeiaza in 1886. Pina atunci cu ocazia sarbatorilor religioase ale comunitatii se oficiau slujbe in biserica romana. La 6 august 1866 s-a pus piatra fundamentala a acestei biserici cu hramul “Schimbarea la fata. ” Sfintirea bisericii s-a facut la 6 august 1872 de catre Melisedec care la acea data era episcop al Romanului. Cladirea s-a facut prin subscriptii din partea membrilor comunitatii. La intrarea principala, pe o placa de marmura, sunt gravate numele ctitorilor principali ai bisericii: Andreas Panas, Dimitrios Rodokanakis, Constantin Sakomanos. Cladirile din jurul bisericii erau destinate clericilor sai si scolii elene confesionale. Biserica avea o proprietate care ii aducea in 1891 un venit de 14000 de lei pe an.
Biserica e vizitata in1887, cu ocazia Pastelui, de episcopul Dunarii de Jos. Ca si in cazul bisericii Bunavestire din Braila Epitropia se straduieste sa infrumuseteze biserica Schimbarea la fata comandind in 1885 icoane la Constantinopol cunoscutului pictor S. Manglis. "(
informatii de aici)
Placa de la intrarea in biserica:
Intrarea in biserica:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu