5 aug. 2012

"Vila Luminiş" - Casa memorială "George Enescu"

Casa Memorială “George Enescu” este situata in Sinaia, Str. Yehudi Menuhin, nr. 2, cartier Cumpătu( tel.: (0244) 311.753), avand un program de vizitare de marţi pana duminică intre orele 10.00-17.00.

Asa cum scrie si pe placuta de intampinare, "Vila a fost construita intre anii 1923-1926, de arhitectul Radu Dudescu, din banii adusi de activitatea concertistica a maestrului. Realizata in stil autentic romanesc, si integrata armonios in ambianta inspiratoare a muntilor Bucegi, Vila Luminis avea sa fie atat un loc de inspiratie pentru o parte semnificativa a creatiei enesciene, cat si un loc de recreere, maestrul locuind aici timp de douazeci de ani, intre 1926-1946."
Compozitorul se pare ca a fost influentat atat de frumusetea locului dar , mai ales, de legatura cu familia regala a Romaniei, cu Reginei Elisabeta (Carmen Sylva) care l-a sprijinit in activitatea sa artistica, l-a invitat la numeroase concerte la Peles, ba chiar i-a oferit o camera in frumosul castel Peleş.
Bustul în marmură al lui George Enescu, realizat de sculptorul moldovean Ion Irimescu,
se afla la intrare, in fata casei memoriale.
S-a mai spus si faptul ca Vila Luminis ar fi fost construita de Enescu din banii obtinuti din concertele sustinute in America, pentru  Maruca, Printesa Cantacuzino, de care l-a legat o puternica si lunga poveste de dragoste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu