3 ian. 2013

Cloud Atlas- "Atlasul norilor"

     "Cloud Atlas" este al treilea roman scris de David Mitchell, un autor britanic. Acest roman include sase fire narative aparent paralele, actiunea derulandu-se cand in trecut cand in viitor.
     Filmul regizat de Tom Tykwer, Andy Wachowski si Lana Wachowski pare a fi un puzzle complicat care pune spectatorul la un oarecare efort pentru a pune cap la cap firele narative, mai ales ca actorii care joaca diverse roluri in vietile prezentate se regasesc si in alte personaje, creind o confuzie si mai mare. In Octobrie2012, autorul, David Mitchell a scris un articol intitulat “ Traducand ‘Cloud Atlas’ in limbajul filmului”, in care mentiona faptul ca a fost multumit de razultatul “traducerii” operei sale in film. Timp de aproape trei ore nu poti sa te plictisesti. Inceputul filmului cred ca este cel mai solicitant deoarece spectatorul poate fi surprins de faptul ca nu urmareste un fir liniar de la expozitiune spre deznodamand, in mod clasic, asa cum fusese obisnuit. Lucrurile incep sa se complice cand se trece dintr-un timp intr-altul, de la unele personaje la altele, si apoi se fac salturi dintr-un fir narativ intr-altul si inapoi. Senzatia este ca numic nu se leaga , ca este un amestec ciudat de actiuni si personaje, ca este un film cu o actiune absurda. Cei mai multi dintre spectatori pot ramane cu o viziune neclara chiar si la sfarsitul filmului.
     Eroii filmului au un semn distinct, o stea , evidentiind posibilitatea ca ele sa fie reincarnari, forme fizice care ascund suflete stravechi. Se mai accentueaza faptul ca acesti eroi evolueaza pe parcursul istoriei: daca in povestile din trecut fac si greseli, pe parcursul trecerii timpului, spiritul pare sa devina din ce in ce mai constient de propriile ispite, putand astfel sa le controleze. Astfel, personajul care in prima poveste poate ucide pentru a obtine bunuri materiale(jucat de Tom Hanks) ajunge sa fie un erou civilizator in ultima poveste, ducand mai departe lumea.
     In alta ordine de idei, eroii firelor narative sunt legati intre ei nu doar prin actorii (Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Doona Bae, Ben Whishaw, James D'Arcy, Xun Zhou, Keith David, David Gyasi, Susan Sarandon, Hugh Grant ) care se regasesc in roluri diferite, cu nume diferite in firul istoriei, in trecut, present si viitor, dar si prin faptul ca se influenteaza atat unele pe altele in aceeasi viata cat si in vietile diferite traite in timp. Fiecare este o “picatura” din marele “ocean al vietii”, picaturi ce sunt interconectate, interdependente. Fiecare fapta a personajelor are efect asupra “oceanului”, chiar daca acest efect se poate vedea la sute de ani distant in timp. A se intelege ca fiecare decizie, actiune a noastra, a fiecaruia dintre noi, determina modificari, aparent invizibile, in jurul nostru, cat si in timp, prezent si viitor.
     Este un film ce merita vazut atat pentru ca te poate modela din punct de vedere moral dar te si poate educa estetic. Nu este doar pentru “inteligenti”, nu este elitist, este umanist, crede in ideea ca omul se poate perfectiona, poate fi mai bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu